Opschorten nareismaatregel stapje in goede richting

Persbericht, 12 januari 2023

Staatssecretaris van der Burg heeft gisteren bekendgemaakt dat de nareisbeperking voorlopig vervalt. Dat betekent dat statushouders hun gezin mogen laten overkomen, ook als ze nog geen huis hebben. VluchtelingenWerk is blij met deze stap, maar vindt het wrang dat dit alleen voor nieuwe aanvragen voor gezinshereniging geldt.

Gezinshereniging _0.png
  • png

'Wij vinden het onrechtvaardig dat dit besluit niet met terugwerkende kracht geldt,' zegt onze woordvoerder Sander Schaap. 'Als jij een maand geleden gehoord hebt dat je gezin mag komen, moet je nu nog een half jaar wachten totdat dat echt gebeurt. Hoor je daarentegen morgen dat je herenigd kan worden met je gezinsleden, dan mogen ze binnen een paar weken al komen. Mensen zijn vaak jaren van elkaar gescheiden geweest en wij gunnen het al die mensen om hun geliefden weer in hun armen te mogen sluiten, dus deze ongelijkheid is erg wrang.'

In strijd met wetten en verdragen

De zogeheten nareismaatregel is onderdeel van de asieldeal, die deze zomer door het kabinet werd gesloten om te zorgen dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Door de nareismaatregel mochten statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) hun gezinsleden pas laten nareizen als zij een woning hadden. VluchtelingenWerk heeft vanaf het begin gezegd dat dit beleid in strijd is met verschillende wetten en verdragen. Ook ambtenaren van het ministerie van Justitie waarschuwden hier al voor. Zes rechters hebben dit inmiddels bevestigd. Onlangs heeft ook de hoogste rechter, de Raad van State, in de zaken van twee individuele statushouders geoordeeld dat het vertragen van hun beider gezinshereniging onwettig was.

Niet wachten op definitief oordeel

Het besluit dat staatssecretaris van der Burg gisteren bekendmaakte, is een voorlopig besluit. Van der Burg heeft de Raad van State eerder gevraagd een definitief oordeel te vellen over de nareismaatregel. Vandaag, donderdag 12 januari, heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een rechtszitting gehouden over de nareismaatregel. De leden van de Raad van State (staatsraden heten die) luisterden naar de landsadvocaat en de advocaten van drie asielzoekers die willen dat hun gezinshereniging doorgaat. Nu gaan de staatsraden zich buigen over alles wat ze hebben gehoord. Waarschijnlijk zal de Raad van State rond 15 februari een definitief oordeel geven over de nareismaatregel als geheel. Sander Schaap: 'Wij hopen dat de Raad van State de enige juiste beslissing neemt en de nareismaatregel onwettig verklaart. Maar we hopen nog meer dat de staatssecretaris niet wacht op dit definitieve oordeel en de nareismaatregel nu al helemaal van tafel haalt.'

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

Favicon for actie.vluchtelingenwerk.nl Ja, ik help mee! actie.vluchtelingenwerk.nl

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL