Doodsoorzaak van overlijden van de baby in Ter Apel nog steeds onbekend

ANP-451348112.jpeg
  • jpeg

Een jaar na het overlijden van een baby in de COA-locatie in Ter Apel komen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid met een onderzoek. De doodsoorzaak is helaas nog steeds onduidelijk. Wij hopen dat de doodsoorzaak snel helder wordt en dat deze situatie nooit meer zal voorkomen.

De tragische gebeurtenis van afgelopen zomer, waarbij een baby in een sporthal onder erbarmelijke omstandigheden overleed, is iets dat ons nog steeds diep raakt. Dit was een enorme klap voor de moeder, de directe familie en de medewerkers van de verschillende organisaties die op dat moment in het aanmeldcentrum aanwezig waren.

Het huidige onderzoek richt zich niet op de exacte oorzaak van het overlijden en of dit verband hield met de omstandigheden in de sporthal. We hopen dat dit in de toekomst nog zal worden verduidelijkt. Het huidige onderzoek richt zich op de situatie rondom het aanmeldcentrum waar deze tragische gebeurtenis plaatsvond, wat essentieel is om lessen te trekken voor als zich in de toekomst opnieuw zo'n crisissituatie voordoet.

De conclusies van het Inspectierapport zijn voor ons erg herkenbaar. Wij waren in die periode ook actief op het aanmeldcentrum, en zagen hoe in het bijzonder de medewerkers van het COA voor een onmogelijke taak stonden. Zij hebben onder extreme omstandigheden alles gedaan wat ter plekke mogelijk was om zoveel mogelijk mensen nog een betere slaapplek te kunnen bieden dan in de open lucht. Het is triest dat het COA niet in staat is gesteld om iets beters te bieden dan een sporthal.

De Inspectie concludeert ook dat de verantwoordelijkheid voor asielzoekers die geen opvangplek konden krijgen niet duidelijk belegd was. En dat het aanmeldproces flexibeler zou moeten zijn, zodat niet iedereen altijd naar Ter Apel moet reizen om een asielverzoek te doen. Ook dit zijn voor ons herkenbare conclusies. We hopen nooit meer mee te maken wat zich vorig jaar in Ter Apel heeft afgespeeld, maar we zien ook dat die kans nog steeds reëel is.

Het kabinet moet er samen met gemeenten alles aan doen om dit scenario te voorkomen, maar als het gebeurt dan moeten alle betrokken organisaties beter voorbereid zijn. Wij denken daar op dit moment ook over mee en vragen staatssecretaris Van der Burg deze aanbevelingen van de Inspectie ter harte te nemen.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL