Als ze eindelijk de zekerheid hebben om hun oude dag in Nederland te mogen blijven, stopt het voor veel oudere vluchtelingen daar: de kans om echt onderdeel te worden van de Nederlandse samenleving krijgen ze niet. Oudere vluchtelingen zijn vanwege hun leeftijd vrijgesteld van het inburgeringsexamen en mogen dus geen inburgeringslessen volgen. Maar als ze willen naturaliseren kan dat alleen mèt dit examen. Hierdoor vallen veel oudere vluchtelingen buiten de boot. Wij roepen het kabinet op dit beleid aan te passen, zodat oudere vluchtelingen óók Nederlander kunnen worden.
Als vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen, moeten ze beginnen met inburgeren en kunnen ze een nieuw leven opbouwen in Nederland. Vluchtelingen kunnen hiervoor een lening bij DUO aanvragen of gemeenten bieden hen gratis een inburgeringscursus aan. Zo leren ze de Nederlandse taal, samenleving en arbeidsmarkt kennen en kunnen ze een inburgeringsexamen afleggen. Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd (circa 67+) zijn statushouders vrijgesteld van dit inburgeringsexamen. De gedachte hierachter is dat oudere vluchtelingen niet meer meedraaien op de arbeidsmarkt en daarom niet verplicht zijn taallessen te volgen.
Tegelijkertijd zijn er 67+ vluchtelingen die in de toekomst een Nederlands paspoort willen aanvragen. Deze groep moet dan voor naturalisatie toch aan dezelfde taaleis voldoen als voor de inburgering. En dat terwijl vluchtelingen boven de 67 niet verplicht zijn om in te burgeren en daarom géén recht hebben op een gratis aanbod van taallessen. De meeste 67+’ers zijn niet in staat zonder dure, professionele taallessen voldoende Nederlands te leren.
Als vluchtelingen niet kunnen naturaliseren, heeft dat grote gevolgen. Ze mogen bijvoorbeeld niet stemmen voor de landelijke verkiezingen en kunnen alleen binnen het Schengengebied reizen. Op oudere leeftijd willen mensen vaak (voor het laatst) afscheid nemen van familieleden die vaak in landen buiten Europa verblijven. Zonder een Nederlands paspoort en zonder de vereiste visa is dat vrijwel onmogelijk, wat leidt tot verdrietige situaties.
VluchtelingenWerk vindt dat de taaleis bij naturalisatie voor 67+ vluchtelingen moet komen te vervallen. Ook willen we dat oudere vluchtelingen die dat willen, de kans krijgen om gratis taallessen te volgen. Zo krijgen ook 67+ vluchtelingen de kans om er echt bij te gaan horen en onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving
Over VluchtelingenWerk Nederland
Wat wij doen
Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.
Contactgegevens
-
- Contactinformatie voor de pers
-
Kijk voor onze contactgegevens op:
https://vluchtelingenwerk.nl/pers
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
VluchtelingenWerk Filmfestival trapt af met bijzondere avond in TivoliVredenburg
Op Wereldvluchtelingendag – vrijdag 20 juni – gaat het VluchtelingenWerk Filmfestival van start. Bezoekers hebben tot en met 10 juli gratis toegang tot een zorgvuldig gekozen selectie van bijzonder...
Reactie VluchtelingenWerk op Syrië-besluit
VluchtelingenWerk Nederland vindt dat het demissionaire kabinet Schoof voorbarig is in zijn conclusie dat er besloten kan worden op lopende en nieuwe asielaanvragen van Syriërs.
Reactie op val kabinet: Vluchtelingen verdienen beter – Nederland ook
Reactie op val kabinet
Verlenging beslistermijnen in asielzaken in strijd met Europees recht
Belangrijke uitspraak Europees Hof van Justitie: in duizenden asielzaken moet snel een beslissing worden genomen
VluchtelingenWerk: het gaat mis met de opvang van nareizigers
VluchtelingenWerk Nederland maakt zich zorgen over het groeiende aantal mensen dat op straat dreigt te belanden na hereniging met een al eerder gevlucht gezinslid. Sinds februari dit jaar kon al vo...