Op 16 juli sloot de EU een deal met Tunesië over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten die de grens naar Europa over willen steken. Minister-president Rutte benadrukte dat er gecontroleerd zal worden of Tunesië geen mensenrechten schendt in de uitvoering van de migratiedeal. Nog geen week later blijkt dat er minstens vier migranten zijn overleden in de woestijn tussen Tunesië en Libië. Door het sluiten van deze deal heeft de EU zich medeverantwoordelijk gemaakt voor hoe vluchtelingen en migranten behandeld worden in Tunesië.
Om de komst van vluchtelingen en migranten te ontmoedigen sluit de EU deals met landen buiten de EU. Op dit moment is er een deal met Turkije, Libië en sinds kort ook met Tunesië. In ruil voor flinke investeringen moeten die landen asielzoekers aan de grens tegenhouden en mensensmokkel tegengaan.
Zeven jaar na de Turkije-deal kunnen we concluderen dat er minder vluchtelingen via Turkije naar de EU zijn gekomen. Turkije vangt miljoenen Syriërs op en dankzij de deal zijn de rechten van vluchtelingen verbeterd. Dat afspraken over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten uiteindelijk niet werken wordt nu zichtbaar in Turkije. Terwijl we eerst aanzienlijke verbeteringen zagen voor Syriërs, keert de samenleving zich nu tegen hen. Turkije is de laatste halte geworden en de grens van wat het land aan kan wordt nu bereikt.
In de Tunesiëdeal zijn er minder duidelijke afspraken gemaakt over mensenrechtenbescherming dan in de Turkijedeal. De vraag hoe de bescherming van asielzoekers in Tunesië zou uitpakken, liet niet lang op zich wachten. Migranten en vluchtelingen worden door de Tunesische autoriteiten gedumpt in de woestijn, in het grensgebied tussen Tunesië en Libië. Ze worden heen en weer geduwd tussen de twee landen en verblijven ondertussen in de brandende hitte, zonder water. Volgens mediaberichtgeving zijn zeker vier migranten die klemzaten in deze situatie zijn door uitdroging in de woestijn overleden. Hierbij zaten een moeder en haar dochter. Dit bericht volgde nog geen week na het sluiten van de deal.
De EU kan ervoor zorgen dat vluchtelingen en migranten worden tegengehouden aan de grens, maar koopt hiermee haar verantwoordelijkheid om vluchtelingen bescherming te bieden niet af. Wij vragen minister-president Rutte, premier Meloni en EU-voorzitter Von der Leyen om hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te maken van het naleven van de Tunesische belofte om mensenrechten te respecteren. Wij verzoeken hen om Tunesië zo snel mogelijk op te roepen om de afspraken over mensenrechten na te leven en te bespreken hoe de rechten van vluchtelingen en migranten verbeterd kunnen worden.
Over VluchtelingenWerk Nederland
Wat wij doen
Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.
Contactgegevens
-
- Contactinformatie voor de pers
-
Kijk voor onze contactgegevens op:
https://vluchtelingenwerk.nl/pers
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Reactie VluchtelingenWerk Nederland op Migratiepact EU
VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen over de rechten van vluchtelingen in het nieuwe Europese Asiel- en Migratiepact.
Uitspraak in Frontex-zaak onbevredigend
Vandaag heeft het Gerecht van de Europese Unie beslist dat Frontex geen schadevergoeding hoeft te betalen aan een Syrisch gezin. Die uitspraak is onbevredigend, in de eerste plaats voor het gezin. ...
EU sluit migratiedeal met Tunesië
Vandaag heeft de EU een deal gesloten met Tunesië over het tegenhouden van vluchtelingen en migranten die naar Europa willen doorreizen. VluchtelingenWerk Nederland deelde net als veel andere mense...
Ruim 39.000 handtekeningen voor een solidair Europees asielbeleid
39.105 mensen hebben tot nu toe hun handtekening gezet onder de internationale petitie ‘Give solidarity a chance’ van VluchtelingenWerk Nederland. De ondertekenaars roepen politici op zich hard te ...