Kabinet gevallen maar oplossingen asielopvang blijven nodig

Het kabinet Rutte IV is gevallen. Op de laatste dag voor het zomerreces konden de coalitiepartijen het definitief niet eens worden over migratie. Grootste struikelblok bleek het inperken van het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat met dat voorstel de morele grens is bereikt. Maar ook een demissionair kabinet moet besluiten nemen om een humane asielopvang te regelen.

Noodopvang_Bergen_jongetje_spelen.jpg
  • jpg

Morele grens bereikt

'De laatste tijd heeft het kabinet vergeefs gezocht naar maatregelen die juridisch haalbaar waren. Die ruimte was nu zo goed als op. Op basis van de berichtgeving lijkt het erop dat er daarom geen juridische maar morele obstakels een compromis in de weg stonden. We begrijpen daarom dat de morele grens is bereikt. Kinderen bewust in oorlogsgebieden achterlaten is een begrijpelijke brug te ver', zegt Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland.

Verbetering asielopvang blijft nodig

De noodzaak om besluiten te nemen die vluchtelingen en de samenleving nodig hebben verdwijnt niet nu het kabinet gevallen is. Ten aanzien van vluchtelingen is er veel te doen om een nieuwe crisis in Ter Apel te voorkomen en de schadelijke en gevaarlijke opvangomstandigheden te verbeteren. Frank Candel: 'Dit is niet alleen een wettelijke plicht maar ook een eis van het gerechtshof in de zaak die we hierover aanspanden. Ook demissionair zal het kabinet er alles aan moeten doen om zich aan de wet en deze rechterlijke uitspraak te houden.'

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL