De menselijke maat ontbreekt nog steeds in het vluchtelingenbeleid. Door te strenge wetgeving, gebaseerd op wantrouwen. Of door een te rigide uitvoering van de procedures. Vaak door een combinatie van beide. Daardoor ontstaan onnodig schrijnende situaties, zo staat in ons nieuwste rapport 'Wegkijken en vooruitschuiven'. Om hier een eind aan te maken komt VluchtelingenWerk Nederland met concrete verbeterpunten.
"In 2021 deden we voor het eerst onderzoek naar de menselijke maat en concludeerden toen dat asielzoekers en vluchtelingen door het systeem werden vermalen, van hun aankomst in Nederland tot en met hun integratie. Sinds die tijd zien we concrete verbeteringen, maar we constateren ook dat problemen van toen nog steeds actueel zijn of zich verder hebben uitgebreid”, zegt Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. “De wachttijden voor verschillende procedures, waaronder de asielprocedure, en voor het regelen van praktische zaken, zoals de aanvraag van een BSN, lopen enorm op. Dit speelt zich bovendien af tegen de achtergrond van een opvangcrisis, waarbij asielzoekers en vluchtelingen in opvanglocaties verblijven die niet geschikt zijn voor langdurig verblijf.”
In het rapport passeren vele schrijnende situaties de revue. Zo noemde de IND het verhaal van een Russische man, die meldde dat Rusland gebruik maakte van herkenningssoftware, een complottheorie. Uit recente informatie blijkt dat in Moskou wel degelijk gezichtsherkenningssoftware wordt gebruikt om anti-oorlogsdemonstranten en mobilisatie-ontduikers op te sporen. Een andere asielzoeker vond een baan in Enschede en kon daar bij een vriend wonen, maar van het COA moest hij zich wekelijks melden bij de noodopvanglocatie waar hij stond geregistreerd, drie uur verderop. Zijn hele wekelijkse toelage ging op aan reiskosten.
Een Turkse man met een handicap mocht niet bij zijn familie in Nederland blijven vanwege eerder achtergelaten vingerafdrukken in Oostenrijk, terwijl zijn familie hem de extra zorg kon geven die hij nodig had. Een Syrische man moest vijf maanden wachten totdat hij een BSN kreeg, waardoor hij al die tijd niet kon werken. En een Syrisch gezin belandde zonder dat ze het wisten in de schulden, omdat de gemeente een deel van hun financiën beheerde.
Honderden asielzoekers ervaren ernstige vertraging in hun procedure als gevolg van late registraties in Ter Apel. Door achterstanden bij de vreemdelingenpolitie werd van sommige asielzoekers het asielverzoek pas vier maanden na aankomst in Nederland geregistreerd. Hierdoor moeten zij nog langer wachten op hun gehoren, BSN-registratie, het recht om te werken en gezinshereniging. VluchtelingenWerk wil dat voor hen met terugwerkende kracht de dag van aankomst leidend is. En dat vanaf nu voor alle asielzoekers de melding bij Ter Apel geldt als het startpunt van de asielprocedure.
“Uit onze inventarisatie blijkt dat mensen te vaak niet worden gehoord, zelfs bij zorgen waar ogenschijnlijk een simpele oplossing voor is”, aldus Candel. “Met onze concrete verbeterpunten willen we hier verandering in brengen. We doen een dringende oproep aan politici, beleidsmakers, rechters en uitvoeringsinstanties: breng de menselijke maat terug in het vluchtelingenbeleid. Alleen zo blijft er binnen de regels en het systeem aandacht voor de mens achter de asielzoeker en voorkomen we schrijnende situaties.”
Over VluchtelingenWerk Nederland
Wat wij doen
Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.
Contactgegevens
-
- Contactinformatie voor de pers
-
Kijk voor onze contactgegevens op:
https://vluchtelingenwerk.nl/pers
Kopieer link
https://newsroom.vluchtelingenwerk.nl/228624-nieuw-rapport-menselijke-maat-wegkijken-en-vooruitschuivenGerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Onderzoek toont negatieve gevolgen te lange opvang statushouders aan
Statushouders die lang in de asielopvang moeten verblijven en in die periode vaak verhuizen, leren de Nederlandse taal minder goed. Op de lange termijn hebben ze ook minder kans om betaald werk te ...
Uitroepen asielcrisis: onrechtmatig en met grote gevolgen
VluchtelingenWerk Nederland vindt het onrechtvaardig dat het kabinet-Schoof ervoor kiest vluchtelingen als zondebok voor maatschappelijke problemen te gebruiken. De problemen die er nu zijn, heeft ...
VluchtelingenWerk Nederland: 'Nieuw kabinet ontwricht willens en wetens het asielsysteem'
VluchtelingenWerk Nederland heeft zorgen over het strenge pakket aan asielmaatregelen dat in het nieuwe regeerakkoord wordt gepresenteerd. Het nieuwe kabinet kiest ervoor om het asielsysteem te lat...
Reactie VluchtelingenWerk op Miljoenennota
VluchtelingenWerk maakt uit de Miljoenennota op dat er een aantal goede stappen gezet gaan worden om de opvang van vluchtelingen te verbeteren. Maar er zijn ook zorgen.