Zorg voor asielzoekers moet beter

Zorgverleners luiden vandaag opnieuw de noodklok over de ontoereikende zorg in de asielopvang voor kwetsbare mensen, zoals zwangere vrouwen en kinderen. Eerder deze week kwamen andere organisaties ook al met alarmerende rapporten naar buiten over de behandeling van asielzoekers. VluchtelingenWerk Nederland sluit zich bij deze noodkreten aan: de zorg moet beter.

Noodopvang_Bergen_vrouw_makeup.jpg
  • jpg

Schrijnende situatie

Alle mensenrechtenorganisaties, zorgverleners, inspecties en rechters stellen telkens weer hetzelfde vast: de huidige opvangvoorzieningen zijn schadelijk voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en volwassenen. Zij bevestigen daarmee een zeer schrijnende situatie die onze medewerkers en vrijwilligers al geruime tijd met eigen ogen zien. Basale voorwaarden zoals geschikte maaltijden en bescherming tegen weersomstandigheden zijn in de noodopvang niet vanzelfsprekend. Wij vragen ons af hoe vaak de noodklok nog moet worden geluid en hoeveel mensen nog verder schade moeten oplopen voordat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen.

Noodkreten volgen elkaar op

Kinderartsen, psychiaters en gynaecologen schrijven in een brandbrief aan de Tweede Kamer over de ontoereikende zorg aan asielzoekerskinderen en zwangeren. Zo is de kans dat een baby van een zwangere asielzoeker overlijdt zeven keer zo groot als bij andere zwangeren. Eerder deze week stelde Defence for Children al dat kinderen van afgewezen asielzoekers niet de juist zorg krijgen. Ook het Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Pharos concludeerden dat de crisisnoodopvang ziekmakende plekken zijn en zowel de Inspectie Justitie en Veiligheid als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd riepen staatssecretaris Van der Burg eerder op om in te grijpen omdat de asielopvang schadelijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ook het Gerechtshof in Den Haag oordeelde afgelopen december dat de staat onrechtmatig handelt vanwege de slechte kwaliteit van de opvang en vroeg expliciet aandacht voor de positie van kinderen.

Snel verbeteringen nodig

De gedeelde zorgen zouden acuut aanleiding moeten zijn voor verandering en verbetering. Maar dat er nog altijd niets veranderd is, is onbegrijpelijk. Wij roepen de staatssecretaris dan ook op snel met een plan te komen om de kwaliteit van de opvang te verbeteren en daarmee recht te doen aan de conclusies van de zorgverleners en zich te houden aan de uitspraak van de rechter.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL