Oproep aan Tweede Kamer voor feitelijk en rechtvaardig asielbeleid

In het belangrijke rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening: ‘Blind voor mens en recht’ is onderzocht hoe de kinderopvangtoeslagaffaire heeft kunnen gebeuren. Het rapport concludeert dat het strenge fraudebeleid van de overheid heeft geleid tot het uit het oog verliezen van de menselijke maat. VluchtelingenWerk ziet raakvlakken tussen de problematiek die heeft geleid tot de toeslagenaffaire en het huidige asielbeleid. 

In aanloop naar het debat van donderdag 7 maart doen wij een oproep aan de Tweede Kamer voor een sterk asielbeleid dat gebaseerd is op feiten en waarin ruimte is voor de menselijke maat.  

Opvang blijft schrijnend  
De opvangsituatie in Nederland is nog steeds nijpend. Ter Apel is overvol en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van overlooplocaties in hallen of tenten. Asielzoekers, inclusief vrouwen en kinderen, worden dagelijks als postpakketjes tussen verschillende locaties verplaatst. Bijna de helft van de asielzoekers en statushouders verblijft langdurig in (crisis)noodopvang met ontoereikende voorzieningen. Wij dringen daarom aan op concrete verbeteringen in de leefomstandigheden. Gemeenten kunnen voorop lopen in het oplossen van de opvangproblemen door een voorschot te nemen op de plannen die zij nu maken voor de Spreidingswet. 

Belang van het kind centraal 

Wij maken ons ernstig zorgen over de oplopende wachttijden voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Daarom roepen we op om het belang van kinderen weer centraal te stellen in de asielprocedure. Dit kan door beter in te spelen op verwachtingen, snellere besluitvorming en te stoppen met noodmaatregelen. Kinderen moeten prioriteit krijgen voor stabiele, veilige opvang met zorg en onderwijs vanwege hun kwetsbare positie. 

Palestijnse vluchtelingen 

Het is glashelder dat de situatie in Gaza levensbedreigend is voor alle Palestijnen die daar zijn, toch staat hun asielprocedure nu in de pauzestand. Palestijnse vluchtelingen moeten in Nederland wachten op nieuw beleid tot hun verzoek wordt behandeld. Zeker voor Palestijnen met familieleden in Gaza is dat onnodig, maar ook riskant. Eerder riepen we al op om Palestijnen in Gaza die onder UNRWA vallen te erkennen als vluchtelingen. De Tweede Kamer moet na gaan denken over nieuw beleid voor deze situatie. 

Sterk asielsysteem  

Er is dringend behoefte aan een zorgvuldig en efficiënt asielsysteem. Een systeem dat voldoende capaciteit heeft en rekening houdt met de menselijke maat en voldoet aan wet-en regelgeving. Het fundamentele heroriëntatie rapport en recent onderzoek van de IND bieden hier de juiste handvatten voor.  

Lees onze hele brief naar de Tweede Kamer hier.  

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL