Welkom in het Museum verbindt 50.000 vluchtelingen met Nederlandse cultuur

Het project ‘Welkom in het Museum’ heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: sinds de start zijn 50.000 gratis toegangskaarten door vluchtelingen en begeleiders verzilverd. "Kunst en cultuur brengen mensen samen en spelen een essentiële rol in het bevorderen van integratie,” aldus Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland.

VluchtelingenWerk Nederland, het Cultuur Fonds, de VriendenLoterij en ruim 150 Nederlandse musea hebben de handen ineengeslagen om vluchtelingen in Nederland uit te nodigen om een bezoek te brengen aan één of meer culturele hoogtepunten van ons land. Zo maken zij op een laagdrempelige manier kennis met de geschiedenis, kunst en cultuur van Nederland.

“We zien dat veel vluchtelingen samen met een vrijwilliger het museum bezoeken en die onderlinge verbinding is van onschatbare waarde. Kunst en cultuur overstijgen grenzen en horen toegankelijk te zijn voor iedereen. Met onze vrijwilligers ondersteunen wij vluchtelingen op hun pad naar integratie en dragen we bij aan hun gevoel van thuiszijn in Nederland,” aldus Frank Candel.

Madurodam, NEMO en Rijksmuseum zijn populair

Zowel vluchtelingen als de vrijwilligers die hen begeleiden kunnen dankzij de actie samen gratis een bezoek brengen aan ruim 150 musea in heel Nederland. Madurodam, NEMO en het Rijksmuseum zijn het populairst onder de museumbezoekers. Ook het Nederlands Openluchtmuseum, Kasteel de Haar en Naturalis worden druk bezocht.

Persoonlijke verhalen

Vrijwilliger Carola bezocht Kasteel de Haar met 87 vluchtelingen. “Een meisje zei op de terugweg in de bus: ‘Het voelde als een mini-vakantie!’ En een Oekraïense deelnemer vertelde dat kastelen in zijn land vaak leeggeroofd zijn. Hij was onder de indruk van hoe goed Nederland zijn erfgoed bewaart. Dankzij Welkom in het Museum konden we hem en zijn gezin dat stukje cultuur en geschiedenis laten ervaren.”

Vrijwilliger Michael bezocht het Teylers Museum in Haarlem met een Syrisch gezin: “Zij vonden het fantastisch. De moeder had in Syrië geologie gestuurd en bekeek aandachtig de stenen in het museum. Ze legde aan haar dochter uit hoe de kristallen ontstonden. De dochter had haar moeder nooit over haar vakgebied gehoord!”

Nadiia, Olena en Iryna, die door de oorlog in Oekraïne in Nederland verblijven bezochten Kasteel Muiderslot. “We vonden het kasteel dat de Nederlanders tot op de dag van vandaag hebben weten te behouden prachtig. De interessante rondleiding en uitleg van onze vriendin Carla, een vrijwilliger van Taalwandeling, hielpen ons de geschiedenis en tradities van Nederland en haar inwoners beter te begrijpen.”

Geschiedenis is belangrijk bij het leren van de taal

Keyvan, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk, kwam zelf als vluchteling naar Nederland en ondersteunt nu andere vluchtelingen. “Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om de geschiedenis van een land te kennen bij het leren van de taal. Woordenschat, grammatica en spreekwoorden – het draagt allemaal bij aan het integratieproces. Daarom is een museumbezoek waardevol; je leert het nieuwe land beter kennen en begrijpt de cultuur beter.”

Over Welkom in het Museum

Welkom in het Museum is een initiatief van Stichting VluchtelingenWerk Nederland en het Cultuurfonds en is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Een overzicht van alle deelnemende musea is te vinden via de website www.welkominhetmuseum.nl. De website is toegankelijk in 7 verschillende talen (Nederlands, Engels, Dari, Oekraïens, Tigrinya, Turks en Arabisch). Tickets voor een bezoek met of door vluchtelingen kunnen worden aangevraagd via welkominhetmuseum.nl.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL