Verbieden UNRWA: schending van internationale afspraken

Noorwegen wil een adviesaanvraag indienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag om de Israëlische regering te veroordelen. En wel omdat Israël gaat stoppen met de samenwerking met de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA. Noorwegen kondigde de adviesaanvraag deze week aan.

UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) is in 1949 opgericht om in de periode tot een duurzame oplossing het welzijn en de menselijke ontwikkeling van Palestijnse vluchtelingen te dienen.  Nu er nog steeds geen duurzame oplossing is gevonden blijft het werk van deze organisatie cruciaal. Het werk van de UNRWA in de Palestijnse gebieden wordt met de Israëlische wetten, die stellen dat UNRWA niet meer op Israëlisch grondgebied mag opereren en zal worden aangemerkt als een ‘terroristische groepering’, onmogelijk gemaakt. Met dit besluit om dé vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen te verbieden schendt Israël de internationale afspraken.

Automatische erkenning vluchtelingschap in Nederland

Omdat Palestijnse vluchtelingen ondersteuning krijgen van de UNRWA, zijn zij uitgesloten van de bescherming onder het Vluchtelingenverdrag. Echter, als dergelijke bescherming om wat voor reden dan ook is opgehouden zonder dat er alternatieven zijn geregeld, moeten Palestijnen volgens het Vluchtelingenverdrag automatisch wél worden erkend als vluchteling. Voor de Nederlandse asielprocedure betekenen de nieuwe Israëlische wetten dat álle Palestijnen in Nederland afkomstig uit de Palestijnse gebieden direct een vluchtelingenstatus dienen te krijgen. De IND neemt momenteel enkel voor Palestijnen afkomstig uit Gaza aan dat zij standaard recht hebben op asiel.

Uitgesloten: de kwetsbare positie van Palestijnen 

Ook Palestijnen die naar andere Arabische landen moesten vluchten, zijn daar niet altijd veilig. Ze krijgen geen burgerschap of moesten vluchten voor een nieuwe oorlog. Onder andere in Syrië woonden veel Palestijnen, veel van hen moeten door het uitbreken van de oorlog opnieuw vluchten. Het is voor Palestijnse vluchtelingen dus moeilijk om een veilige toekomst op te bouwen. In Gaza, in landen in de regio. In ons rapport Uitgesloten gaan we in op de muren waar Palestijnse vluchtelingen tegenaan lopen in de Nederlandse asielprocedure en dragen we oplossingen aan. 

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL