Over VluchtelingenWerk Nederland
Leer ons beter kennen.
VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen in Nederland totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden.
Hier doen wij het voor
Vluchtelingen zijn huis en haard ontvlucht vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie. We zetten ons in voor een rechtvaardige behandeling van deze mensen, die in een kwetsbare positie verkeren.
Enkele resultaten uit 2021
We bereikten in 2021 veel mensen met ons werk:
- 67.000 asielzoekers begeleid bij hun asielprocedure
- 58.500 vluchtelingen begeleid in de gemeenten
- 6.000+ vragen beantwoord door de juridische helpdesk
- 3.800 aanvragen voor gezinsherenigingen gestart
- 11.000 vrijwilligers zetten zich in voor vluchtelingen
Onze locaties
VluchtelingenWerk is de enige organisatie in Nederland die vluchtelingen in alle stadia van hun verblijf bijstaat. We doen dat met een netwerk van locaties, medewerkers en vrijwilligers in het hele land. VluchtelingenWerk is actief in alle asielzoekerscentra (azc’s) en in 74% van alle gemeenten in Nederland.
De unieke kennis van VluchtelingenWerk
Naast dat we vluchtelingen bijstaan, werken we ook aan een welkome samenleving. Hiervoor zetten we onderzoek en onze campagnes in. Als pleitbezorger voor vluchtelingen richten we ons ook op het beleid van de overheid en politiek, zowel in Nederland als Brussel, en kaarten knelpunten aan in het nationale en internationale asiel- en integratiebeleid. Onze standpunten weerspiegelen ons werk.
Standpunten van VluchtelingenWerk
Hoe zijn wij georganiseerd?
VluchtelingenWerk Nederland is één landelijke stichting. Door het hele land hebben wij lokale afdelingen en spreekuurlocaties. Op die manier is onze organisatie in nagenoeg alle opvangcentra en gemeenten actief.
Het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws
Verbieden UNRWA: schending van internationale afspraken
Noorwegen wil een adviesaanvraag indienen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag om de Israëlische regering te veroordelen. En wel omdat Israël gaat stoppen met de samenwerking met de...
Welkom in het Museum verbindt 50.000 vluchtelingen met Nederlandse cultuur
Het project ‘Welkom in het Museum’ heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: sinds de start zijn 50.000 gratis toegangskaarten door vluchtelingen en begeleiders verzilverd. "Kunst en cultuur brengen ...
Onderzoek toont negatieve gevolgen te lange opvang statushouders aan
Statushouders die lang in de asielopvang moeten verblijven en in die periode vaak verhuizen, leren de Nederlandse taal minder goed. Op de lange termijn hebben ze ook minder kans om betaald werk te ...