Asielzoekers die in Nederland willen werken, en nog wachten op de uitslag van hun asielverzoek, lopen tegen veel obstakels aan. Dit is zonde, want wanneer zij werken bouwen ze aan een zelfstandig inkomen, zetten ze hun kennis en ervaring in en leveren ze een bijdrage aan de samenleving. Ook werkgevers staan te springen om extra personeel.
Een wachttijd van zes maanden en ingewikkelde administratieve procedures maken werken moeilijk en bepalen dat een asielzoeker in totaal maar 24 werken per jaar mag werken. Dit is niet alleen jammer voor alle asielzoekers die hun dagen wachtend doorbrengen, maar ook voor de werkgevers die staan te springen om extra personeel. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp en vandaag, op 5 juni, spreekt de Tweede Kamer over het voorstel ‘Meedoen vanaf dag één’ van D66. Het doel van dit voorstel is om ‘kansrijke’ asielzoekers zo snel mogelijk toegang te geven tot taal, scholing en werk.
VluchtelingenWerk omarmt onder meer onderstaande voorstellen die zorgen dat asielzoekers sneller en makkelijker kunnen werken en wij zouden graag zien dat deze maatregelen voor alle asielzoekers gelden.
Asielzoekers mogen op dit moment maximaal 24 weken per jaar werken. Dit maakt het voor werkgevers onaantrekkelijk om asielzoekers in dienst te nemen. De Rechtbank Arnhem oordeelde onlangs ook dat de 24-weken-eis in strijd is met Europese regelgeving. Afschaffing is dus een logische en noodzakelijke vervolgstap. Helaas heeft het UWV hoger beroep ingesteld.
Het kost een werkgever tijd en moeite om op de hoogte te zijn van de regels rondom het in dienst nemen van asielzoekers, waarna een asielzoeker die hij aanneemt dus slechts 24 weken mag werken. De barrière om een asielzoeker aan te nemen wordt daarnaast nog hoger door de verplichting van een tewerkstellingsvergunning. Dit kan anders. Bij het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling is de tewerkstellingsvergunning niet nodig en volstaat een melding bij het UWV. Ook voor andere asielzoekers moet vrijstelling gegeven worden.
Een BSN (burgerservicenummer) is noodzakelijk in Nederland om te mogen werken. Zonder kun je geen bankrekening openen en mag je niet aan het werk. Vluchtelingen ontvangen een BSN na inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Door steeds grotere achterstanden worden asielzoekers momenteel helaas niet of veel te laat ingeschreven in de BRP. In een jaar tijd zijn de achterstanden van 2300 naar 13440 opgelopen. Dit proces moet beter zodat asielzoekers op tijd een BSN krijgen.
Asielzoekers (en statushouders) in de opvang zijn verplicht een eigen bijdrage aan het COA te betalen voor kost en inwoning zodra zij een eigen inkomen ontvangen. Dit is op zichzelf niet vreemd, maar in de praktijk moeten zij het grootste deel van hun inkomen direct inleveren. De financiële prikkel om te werken vanuit de opvang is zodanig laag dat het de stap om betaald werk te doen bemoeilijkt. Asielzoekers moeten uiteindelijk meer voor zichzelf en hun families overhouden. Ook is betere voorlichting over de eigen bijdrage voor asielzoekers en werkgevers nodig, zodat financiële onzekerheid wordt weggenomen.
Steun je deze ideeën ? Teken dan de petitie. Een initiatief van de Radboud Universiteit, Ben & Jerrys en DeliteLab.
Over VluchtelingenWerk Nederland
Wat wij doen
Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.
Contactgegevens
-
- Contactinformatie voor de pers
-
Kijk voor onze contactgegevens op:
https://vluchtelingenwerk.nl/pers
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Brief VluchtelingenWerk aan Tweede Kamer over werk en integratie
De Tweede Kamer debatteert woensdag 27 maart over werk en integratie. VluchtelingenWerk Nederland vraagt de Kamer in een brief om aandacht voor een aantal specifieke zaken die van belang zijn voor ...
Opschorten nareismaatregel stapje in goede richting
Staatssecretaris van der Burg heeft gisteren bekendgemaakt dat de nareisbeperking voorlopig vervalt. Dat betekent dat statushouders hun gezin mogen laten overkomen, ook als ze nog geen huis hebben....