Politieke beeldvorming over asiel leidde tot patstelling

Het kabinet is gevallen doordat politieke belangen praktische oplossingen in de weg stonden. Doordat de VVD en Rutte mee zijn gegaan in de polarisatie in het asieldebat werd een politieke patstelling gecreëerd die heeft geleid tot de situatie van vandaag.

ANP-441160595_noodopvang_afgekocht socials.jpg
  • jpg

Spreidingswet verder helpen

De vraag die in het Tweede Kamerdebat van vandaag naar voren kwam, is of de spreidingswet nog door de Kamer behandeld zal worden. Zonder de spreidingswet belanden er op termijn waarschijnlijk opnieuw vluchtelingen op straat. Burgemeesters uit alle politieke hoeken, inclusief die van alle coalitiepartijen, komen met een groot probleem te zitten als de Kamer hier niet uitkomt. De spreidingswet is het verschil tussen chaos of de weg naar rust op dit dossier. Wij hopen dat de Kamer het landsbelang voorop stelt, de wet verder helpt en deze dus niet controversieel verklaart.

Uitspraak gerechtshof naleven

Volgens de uitspraak van het gerechtshof, in de zaak aangespannen door VluchtelingenWerk, is de Staat nog steeds verplicht om opvang te verzorgen die voldoet aan de minimale wettelijke eisen. Wij gaan er vanuit dat hier snel uitvoering aan gegeven wordt.

Keerpunt in maatschappelijke asieldiscussie

Wij hebben de hoop dat het vallen van het Kabinet en het aftreden van Rutte een keerpunt is in het debat over asiel. Dat we vanaf nu nuchter naar de problemen gaan kijken en dan zien dat de tegenstellingen heus niet zo groot zijn in dit land.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL