NGO’s verenigen zich om asielfabels te ontkrachten tijdens lijsttrekkersdebatten

Een coalitie van maatschappelijke organisaties onder aanvoering van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International en Save the Children, gaat de feiten en fabels over asiel en migratie tijdens de grote lijsttrekkersdebatten live factchecken. Zij willen politieke partijen hiermee aanmoedigen de verkiezingsdebatten niet te gebruiken om het asieldebat verder te polariseren door onjuiste informatie of halve waarheden te verspreiden. In plaats hiervan roepen zij partijen op om te werken aan concrete oplossingen die recht doen aan vluchtelingen en de gemeenten die hen opvangen. Ook willen ze de stemmer feitelijk informeren over dit onderwerp. De factchecking start op zondag 5 november, bij het eerste RTL verkiezingsdebat. 


Frank Candel, bestuursvoorzitter VluchtelingenWerk: “We moeten eerlijk zijn over welke problemen er nu precies zijn, wat daar de oorzaak van is en of vluchtelingen onderdeel van die oorzaak zijn. Met de juiste feiten kunnen we wel degelijk een inhoudelijk debat voeren, waarmee we de Nederlandse samenleving als geheel beter maken. Voorstellen kunnen worden afgewezen omdat ze niet humaan zijn, niet mogen of niet kunnen. Maar wie dat doet, moet ook zeggen hoe het dan wél moet. Op basis van de juiste feiten."


Pim Kraan, directeur Save the Children: “Politieke verschillen mogen er uiteraard zijn, maar het debat vervuilen met onjuistheden is iets heel anders. Hier komen wij als organisaties in verweer: het mag niet zo zijn dat de rechten van kinderen met een vluchtachtergrond in Nederland blijvend worden geschonden omdat de politiek meer bezig is met het uitvergroten van verschillen dan het realiseren van haalbare oplossingen.” 


De organisaties zullen mogelijke statements over asiel en migratie beoordelen tijdens in ieder geval de RTL-verkiezingsdebatten, het EenVandaag verkiezingsdebat en het NOS-slotdebat en hierover communiceren via hun social media accounts onder de hashtag #asielfabels. Zij hebben voorafgaand aan de debatten een overzicht met feitelijke informatie gedeeld met de deelnemende politieke partijen. 


Deelnemende organisaties zijn: Amnesty International, De Goede Zaak, Defence for Children, Oxfam Novib, Partos, Save the Children, Stichting Vluchteling, UAF, Vluchtelingenwerk Nederland. 

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL