Reactie VluchtelingenWerk op overwinning PVV

VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen om de mensen die moeten vluchten voor oorlog en geweld nu een partij die onomwonden voor een asielstop pleit, de grootste van Nederland is geworden. We kunnen er echter niet omheen dat ook andere partijen die pleiten voor minder asielzoekers (VVD en NSC) veel stemmen hebben gekregen. Dit laat zien dat mensen zich zorgen maken over het aantal asielzoekers en de in hun ogen hoge druk die dat legt op voorzieningen in Nederland.

De politiek is er niet in geslaagd om deze zorgen weg te nemen. Sterker nog, door feitenvrije politiek te bedrijven is het beeld ontstaan dat 'het komt door vluchtelingen en asielzoekers'. Dit leidt niet alleen af van de inhoud, maar maakt een constructief gesprek over oplossingen erg lastig. Toch hopen wij dat ook een kabinet met de PVV de feiten rondom migratie serieus neemt en de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in het oog houdt.

"Er rust een zware verantwoordelijkheid op het nieuw te vormen kabinet", aldus Frank Candel, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland. "De grote problemen van vandaag vragen om constructieve oplossingen. Of het nou gaat om het woningtekort, de klimaatcrisis of het migratievraagstuk: het is zaak om feiten leidend te laten zijn, en ons te houden aan wetten en verdragen. We vragen het volgende kabinet om niet te verzanden in symboolpolitiek waarmee polarisatie aangewakkerd wordt, maar om aan de slag te gaan met oplossingen die de zorgen van burgers wegnemen én die goed zijn voor vluchtelingen."

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL