Fiets gezocht! VluchtelingenWerk lanceert online marktplaats voor vluchtelingen in Nederland

Nederlanders die hun gebruikte spullen aan vluchtelingen in Nederland willen aanbieden, kunnen vanaf vandaag terecht op Goodsforrefugees.com. Het is de online marktplaats die het grote aanbod van gebruikte spullen in Nederlands samenbrengt met dat wat vluchtelingen nodig hebben om in Nederland een bestaan op te kunnen bouwen. De marktplaats is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland en Kobalt samen met de Nationale Postcode Loterij en partners.

Persbericht RefugeeHelp.jpeg
  • jpeg

Nederlanders komen bij crises graag in actie, bijvoorbeeld door spullen in te zamelen voor andere mensen. Toch bestaat er bij dat soort acties vaak het risico dat spullen niet op de juiste plek terechtkomen of dat spullen ongebruikt blijven omdat ze niet nodig zijn. Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk: "Vaak worden bij crises veel knuffels of ander speelgoed verzameld. Hartstikke mooie initiatieven. Nieuwkomers hebben ook vaak vooral behoefte aan spullen waarmee ze hun leven kunnen opbouwen. Denk aan meubilair waarmee ze hun nieuwe plek kunnen inrichten. Of aan fietsen en wandelwagens voor hun kinderen, om op een goedkope manier van a naar b te kunnen."

Weggeven

Hoewel vluchtelingen in veel gemeenten een lening kunnen krijgen om noodzakelijke spullen te kopen, is het door de stijgende inflatie voor veel mensen lastig om de eindjes aan elkaar te knopen. Met Goods for refugees biedt VluchtelingenWerk vluchtelingen daarom een helpende hand om behoeftes en aanbod uit de samenleving beter op elkaar af te stemmen. Anders dan de gangbare online marktplaatsen in ons land, worden spullen bij Goods for refugees kosteloos weggegeven. De online marktplaats brengt gevers en vluchtelingen ook direct met elkaar in contact.

Uitbreiding hulp

Een soortgelijke marktplaatsfunctie bestond al voor Oekraïense vluchtelingen op Goods4Ukraine, dat een jaar geleden werd opgericht toen tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland kwamen. Via deze site vonden meer dan 1.000 Oekraïners spullen die door Nederlanders werden aangeboden. Er was toen vooral grote vraag naar fietsen, laptops en kleding. Goods for refugees vervangt nu de marktplaats voor Oekraïners in Nederland en richt zich tot alle vluchtelingen in Nederland. Iedereen die zijn spullen een tweede kans op een betekenisvolle manier wil geven, roepen we op deze op Goods4refugees te plaatsen.

RefugeeHelp

Goods for refugees is onderdeel van een grote uitbreiding van het platform RefugeeHelp, de online dienstverlening voor vluchtelingen van VluchtelingenWerk. Dit platform ontstond toen vorig jaar tienduizenden Oekraïners naar Nederland vluchtten. Omdat hun opvang over het land erg versnipperd was en nog altijd is, was het moeilijk om deze groep snel te bereiken terwijl zij met veel praktische vragen over hun situatie in Nederland zaten. RefugeeHelp werd daarom in het leven geroepen, waarop praktische informatie over het leven in Nederland voor Oekraïners te vinden was. Dankzij steun van de Postcode Loterij is dit platform nu uitgebreid met informatie voor andere vluchtelingen in acht verschillende talen (Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Frans, Farsi, Somalisch en Tigrinya). Op het vernieuwde RefugeeHelp kunnen zij terecht voor informatie over hun asielprocedure, werk, onderwijs en nog veel meer.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL