VluchtelingenWerk gaat hulp voor kinderen in noodopvanglocaties opschalen

 Het aantal kinderen in (crisis)noodopvanglocaties neemt toe, terwijl de leefomstandigheden allesbehalve geschikt zijn voor hen. VluchtelingenWerk gaat de werkzaamheden voor kinderen in noodopvanglocaties opschalen omdat een oplossing nog steeds ver weg lijkt. VluchtelingenWerk zorgt voor activiteiten en biedt een luisterend oor. Om dit te bewerkstelligen start VluchtelingenWerk een fondsenwervende campagne.  

Tekort aan speelruimtes 

Zo'n 3969 kinderen tot en met 18 jaar verblijven op dit moment in (crisis)noodopvanglocaties. Recent onderzoek van VluchtelingenWerk toont nogmaals aan dat de leefomstandigheden op deze locaties veelal niet geschikt zijn voor kinderen.  

Op een meerderheid van de onderzochte locaties zijn er geen veilige speelruimtes en worden er nauwelijks activiteiten voor kinderen georganiseerd. Door het lange wachten en de verveling zijn de kinderen somber, huilen ze veel en zonderen ze zich sociaal af. Op een aantal locaties geven ouders ook aan dat er een tekort is aan (gezonde) voeding en kinderen niet goed meer eten en gewicht verliezen.  

Gevolgen voor kinderen 

Het verblijf in een (crisis)noodopvanglocaties en de vele verhuizingen die daar mee gepaard gaan kunnen grote gevolgen hebben op (de ontwikkelingen van) een kind. Door plotselinge verhuizingen gaan ze niet altijd naar school, zonderen ze zich af krijgen ze moeite met vriendjes maken. Ook kampen ze met regelmaat met trauma's of ervaren ze stress door de onzekere situatie. Dat resulteert er soms in dat kinderen op latere leeftijd weer gaan bedplassen. 

Time 4 You  

VluchtelingenWerk biedt kinderen in de (crisis)noodopvang een luisterend oor en zorgt dat zij zich weer even kind kunnen voelen. Dit doen zij met het project Time4You: een reeks van bijeenkomsten waarin kinderen samen met vrijwilligers praten over belangrijke onderwerpen die hen bezighouden. Denk bijvoorbeeld aan een uitleg over de asielprocedure of een gesprek over hoe om te gaan met stress. Ook zijn er verschillende spel- en knutselactiviteiten zodat kinderen simpelweg even kunnen ontsnappen aan het leven in de opvang. 

Draag bij aan meer ondersteuning 

VluchtelingenWerk is met Time4You momenteel op 10 (crisis)noodopvanglocaties aanwezig. Het doel is om 10 extra mobiele teams te starten waarmee meer kinderen - en voor langere tijd - de juiste hulp en aandacht krijgen. VluchtelingenWerk vraagt mensen om deze ambitie te steunen door een donatie te maken via deze link

 

Ouders, kinderen en vrijwilligers aan het woord 

 

1. Maha (links).jpg
  • jpg
Veel kinderen van mijn leeftijd denken anders dan ik. Door alles wat ik heb meegemaakt, leef ik vooral in mijn eigen wereldje.  Maha

Geertje van der Beele is vrijwilliger bij Time 4 You in de noodopvang in Rosmalen.  

De eerste keer dat ik de noodopvang binnenstapte, was ik in shock. Ik zag meteen dat deze kinderen letterlijk en figuurlijk geen ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, om de persoon te zijn die ze zouden willen zijn. Ze hebben geen enkele autonomie en hun leven bestaat uit wachten en wachten … Het is een leven in stilstand. Ik heb zelf kinderen in die leeftijd en het raakt me enorm dat deze kinderen in zo’n realiteit moeten leven. Geertje van der Beele

Zeynep komt uit Turkije en verblijft met haar dochtertje in de noodopvang in Groningen. 

Vroeger had mijn dochter een eigen kamer en wilde ze veel alleen doen zonder mij. Nu is ze heel aanhankelijk en wil ze alleen bij mij zijn. De dokter zegt dat ze teruggaat naar baby zijn.   Zeynep

Favicon for youtube.com Laat kinderen in de noodopvang weer even kind zijn | VluchtelingenWerk Nederland youtube.com

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL