Reactie VluchtelingenWerk op Miljoenennota

VluchtelingenWerk maakt uit de Miljoenennota op dat er een aantal goede stappen gezet gaan worden om de opvang van vluchtelingen te verbeteren.

Stabiele financiering migratieketen

Een positieve stap vooruit is dat er meer budget komt voor het realiseren van opvang voor asielzoekers, in samenspraak met gemeentes en provincies. Stabiele financiering voor het COA zorgt voor betere en stabiele opvang waardoor ze schommelingen beter kunnen opvangen. Vergelijkbare afspraken met de IND zijn hard nodig om de lange wachttijden in de asielprocedure weg te werken.

Spreidingswet noodzakelijk

Ook onderschrijft VluchtelingenWerk de ambitie om voor de opvang van asielzoekers niet afhankelijk te zijn van welwillende gemeentes, maar om de opvang van asielzoekers eerlijk te verdelen over het gehele land. De asielopvang is duurder geworden door het vastgelopen systeem en het gebrek aan structurele oplossingen. Als er structureel meer opvangplekken worden gerealiseerd, hoeft er minder vaak een beroep gedaan te worden op de dure noodopvangplekken en daarmee op extra geld.

Geen race to the bottom

VluchtelingenWerk is geschrokken van het expliciete voornemen van dit demissionaire kabinet om alleen het minimaal wettelijk noodzakelijke te doen als het gaat om de behandeling van asielzoekers uit angst voor aanzuigende werking. Een 'race to the bottom' om zo onaantrekkelijk mogelijk te zijn voor vluchtelingen zet de bijl aan de wortel van vluchtelingenbescherming.

Over VluchtelingenWerk Nederland

Wat wij doen

Wereldwijd zijn ruim 82 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Sommige vluchtelingen zoeken in ons land bescherming. Wij komen op voor hun belangen en helpen hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang onze persreacties

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog? Meld je aan en krijg als eerste toegang tot onze persberichten.

Aanmelden

Ontvang het laatste VluchtelingenWerk Nederland nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL